Тетяна Шукалович має цікаве кулінарне захоплення – виготовляє пастилу. Вперше спробувати її зробити вирішила після народження старшого синочка. Відтоді й до сьогодні не полишає справи, котра стала своєрідним і до того ж корисним хобі.
Не із перших спроб усе вдавалося жінці, але шляхом проб та помилок вона відшукала свій особистий рецепт виготовлення домашньої пастили. Для її приготування використовує яблука, також у різних пропорціях додає інші фрукти чи ягоди. Наприклад, полуниці, чорниці, смородину, банани, ківі, абрикоси, вишні. Цікавим є той факт, що із одного кілограму яблук виходить лише 100 грамів пастили.
«Завжди основою є яблучне пюре. Спочатку яблука треба помити, зняти шкірку, трішки відварити або ж припекти в духовці. А далі необхідно збити блендером до утворення однорідного пюре. Потім до цієї маси за бажанням додаємо інший фрукт чи ягоду. Вже, як то кажуть, що кому більше смакує», – розповідає пані Тетяна.
В осінній період жінка готує пастилу із гарбуза та прянощів, експериментує із хурмою, буряком. Особисто для себе створює солодощі із додаванням кокосу.
Для правильного виготовлення пастили варто мати професійну сушарку. Зокрема, на цьому акцентує увагу господиня. «У цій сушарці вона виходить дійсно такою, як треба. Висушується фруктова суміш на піддонах орієнтовно за 10-12 годин при температурі 50 градусів. Вищу не ставлю, щоб не втрачалися вітаміни, мікроелементи», – ділиться секретами жінка.
Такі корисні солодощі неабияк смакують синочкам Тетяни Шукалович. Постійно із собою беруть пастилу на перекус, радо діляться з іншою малечою.
«Найбільше полюбляють жовтеньку. Це – просто яблучна без додавання інших компонентів. Приємно, коли пастила у моєму приготуванні смакує дітям. Адже це ще й чудова корисна альтернатива цукеркам та іншим шкідливим солодощам. Не містить цукру, є безпечною їжею для малюків навіть із початку прикорму. Також вона добре зберігається. У закритих скляних контейнерах у темному прохолодному місці її можна тримати до 6 місяців», – зазначає Тетяна Шукалович.
Наразі у неї розпочався період заготовлення фруктів і ягід, аби упродовж усього року виготовляти такий фруктовий сушений десерт. «Використовую плоди із домашнього саду та городу. Тому точно знаю, що це – натуральна продукція. Та й загалом люблю сам процес її створення, бо це відволікає від домашньої метушні та щоденних негативних воєнних новин. Адже дуже боляче від того, що відбувається у нашій рідній Україні. Однак усі мусимо набратися сили й терпіння та робити все можливе на своїх фронтах задля нашої Перемоги», – підсумовує жінка.