Тож Марія Шукалович, головна спеціалістка Камінь-Каширського районного управління ГУ ДПСС у Волинській області, вкотре нагадує правила, які допоможуть не допустити виникнення та поширення цього захворювання.
Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) залишається складною. З 2012 року в Україні зареєстровано 549 випадків АЧС, із яких 395 – серед домашніх свиней, 121 – диких, 33 – інфікованих об’єктів. Відрадно, що наразі Камінь-Каширський район благополучний щодо африканської чуми свиней. Однак у 2016 році три випадки цієї недуги були виявлені у Любешові, Любешівській Волі та Залізниці.
А днями зафіксовано новий спалах африканської чуми свиней – на території Сьомаківського лісництва Ковельського району. В осередку спалаху АЧС працює протиепізоотична комісія. Вживаються заходи із локалізації та недопущення поширення збудника.
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5день.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС)
– Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей.
– На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
– Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми.
– Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців).
– Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней, необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней із метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкова наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС (хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів);
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної медицини;
- не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.